Zwangerschapscholestase
Samen sterk tegen de jeuk en risico's
 
 
 

Onderstaande informatie is een verzameling van medische info die ik heb gekregen van gyneacologen en met behulp van de ICP Care organisatie.

Wat is zwangerschapscholestase? 

Galstuwing (cholestase) dat door een zwangerschap wordt veroorzaakt wordt ook wel zwangerschapscholestase genoemd. Door de galgangen gaat gal van de lever naar de darm. Door een vernauwing of afsluiting van de galgangen ontstaat er galstuwing/cholestase. Het gal kan door de vernauwingen niet of minder goed van de galblaas naar de darmen. Zwangerschapscholestase ontstaat meestal in de laatste 3 maanden van de zwangerschap.
De afsluiting van de galwegen wordt in dit geval veroorzaakt door de hormonen die vrijkomen tijdens de zwangerschap.

Om erachter te komen of je zwangerschapscholestase hebt, dien je bloed te prikken op verhoogde galzuurzouten in je bloed. Deze kan aangevraagd worden door de verloskundige of huisarts.

De symptomen:

Het meest herkenbare symptoom van de aandoening is de jeuk over het hele lichaam en met name de hand- en voetzolen. Let op: de jeuk hoeft niet in extreme mate aanwezig te zijn om aan de bel te trekken. Zelfs bij lichte jeuk kunnen je waardes extreem verhoogd zijn. Bij twijfel bloed laten prikken.

Hieronder enkele andere symptomen die kunnen optreden bij het hebben van cholestase:

 • Donkere urine
 • Kleurloze ontlasting
 • Moeheid
 • Milde depressie
 • Geel zien (bijvoorbeeld van het oogwit)
 • Misselijkheid

De symptomen hoeven niet voor te komen maar kunnen voorkomen.

De risico's:

Zwangerschapscholestase hebben is niet prettig met name vanwege de jeuk (al dan niet in extreme vorm). Vervelend maar voor jezelf verder onschuldig. Voor je kindje zijn er echter meer risico's. Deze zijn:

 • Meconiumhoudend vruchtwater, waardoor je kindje meteen gehaald moet worden
 • Vroeggeboorte
 • Stress bij foetus (te signaleren door CTG)
 • Heftigere bloeding na de bevalling voor de moeder (in sommige gevallen)
 • Ademhalingsproblemen bij kindje net na geboorte
 • Foetale sterfte / doodgeboorte

De placenta zorgt voor overdracht van de verhoogde galzuur zouten naar je kindje. Hoe hoger je waardes hoe hoger de overdracht van de placenta naar je kindje kan zijn. Dit betekent dat het gevaarlijk voor hem/ haar kan worden. Uit studies blijkt dat doordat je kindje niet meer "gemakkelijk" in de buik zit en last kan hebben van deze toxische waardes kan de bevalling vroeger op gang komen of kan je kindje helaas acuut dood gaan als gevolg van deze verhoogde galwaardes. Dit komt gelukkig vrij weinig voor en het echte verhoogde risico is er vanaf >37 weken.

Wat betekenen de bloedwaardes:

 • < 10 laag risico
 • tussen de 10 en 40 verhoogd risico
 • > 40 ernstig verhoogd risico

Als je zwangerschapscholestase hebt kan het zijn dat je waardes de ene dag 20 zijn en een paar dagen later gestegen zijn naar bijvoorbeeld 80. Actief bloed blijven prikken is dus belangrijk om de waardes in de gaten te houden.

Behandeling

Zwangerschapscholestase kun je helaas niet voorkomen, wel kunnen de klachten verminderd worden. Zo kan het medicijn Ursochol (Ursodeoxycholzuur) voorgeschreven worden. Deze vermindert de jeukklachten en kan ervoor zorgen dat de waardes in het bloed afnemen. Het is nog niet bewezen dat het de risico's wegneemt maar men verwacht dat bij lagere waardes de risico's voor het ongeboren kind ook afnemen.

Ursochol krijg je in tabletvorm en wordt door de gyneacoloog voorgeschreven na diagnose cholestase.

Inleiden met 37 weken
Het Nederlandse medische beleid bij zwangerschapscholestase bij ernstig verhoogde waardes is om met 37 weken de zwangerschap te beëindigen. Dit omdat uit verschillende studies blijkt dat de complicaties en potentiële sterfte minder waren als de moeder met 37 weken ingeleid werd.

Kun je zwangerschapscholestase voorkomen?

Het is helaas nog niet helemaal duidelijk waarom de ene vrouw wel zwangerschapscholestase krijgt en de andere niet. De oorzaak is nog niet echt duidelijk. Meerdere factoren (erfelijkheid, omgevingsfactoren en hormonaal) spelen mogelijk een rol. Door zo weinig mogelijk vetten en suikers te consumeren zorg je voor een optimale leverwerking, dit zou wellicht kunnen bijdragen aan het verminderen van de kans van het krijgen van cholestase. Dit is echter niet bewezen.

Hoe groot is de kans dat ik cholestase weer krijg?
Hier zijn ze het in de medische wetenschap nog niet over eens. Verwacht wordt dat de herhaalkans bij een volgende zwangerschap tussen de 45 en 70% ligt.

Een waardevolle site met meer informatie die ik vaker bezocht heb:
http://www.icpcare.org/what-is-icp/overview/